sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Minne ne kaikki rahat hävisi.

Jautsa!

Nyt on viikonloppu puskettu muuttohommia ja uusi kämppä alkaa vihdoin näyttämään ihan oikealta kodilta. Valmista ei kuitenkaan vielä ole... Seuraavassa postissa esitellään sitten ihan koko luukku, kun saadaan viimeinenkin nurkka kalustettua :D

Vähän vaiheessa.
A:n toimisto.
Moni on kuitenkin kysellyt tuosta meidän aussilan budjetista ja ihan yleisestä rahankäytöstä reissussa, joten tehdään tässä postissa nyt sitten se niin sanottu taloudellinen loppuselvitys :D

Jos eritellään paljon rahaa paloi ennenkuin oltiin edes astuttu koneeseen, niin seuraavassa karkea arvio (per lärvi)

Vakuutukset 325€
Viisumit 180
Lentoliput 1380€

Sitten ite reissuun varattiin melkoisen reilu budjetti (yhteiset massit) 18 000€ (22 000AUD) + 3000 luottokortilla. Meillähän ei ehkä ihan päällimmäisenä ollut suunnitelmissa työskennellä, vaan kierrellä, katella ja kokea. Jälkeenpäin voidaan sanoa että toi viimenen kohta ainakin toteutui :D

Alkuun oli tiedossa että asuminen on kallista. Hostellit (dormit) kun bungasivat keskimäärin 30$ per lärvi yhdeltä yöltä. Heti alussa laskelmoitiin, että tähän ei tule olemaan varaa, eikä kiinnostustakaan. Yksityisyys kun tuppaa olemaan minimissään noissa dormimajoituksissa. 7kk ajasta yövyttiin hostelleissa arviolta 2kk, joten tohon lystiin rahaa paloi sen 3500$. Muutenhan yöpyminen oli ilmaista telttailua tai karavaani parkkeja, joista pulitettiin kahdestaan 10-20$ yöltä. Noihin rahaa paloi varmaankin 1500$. Eli kaikenkaikkiaan majoituksien kustannuksiin voidaan heittöö reilu 5000$.

Reissun ekalla viikolla päädyttiin ostamaan se auto ja siihenhän paloi 6000$ puhasta kahisevaa. Osto ei ollut ihan suunniteltua, vaan päätös tehtiin vähän niinkuin hetken mielijohteesta. Nyt reissun jälkeen voi kuitenkin todeta, että toi oli ehdottomasti oikea veto. Eipä oltu riippuvaisia julkisista (mitkä ovat hellllvetin kalliita) ja voitiin tehdä mitä mieleemme juolahti. Sweet! Tokihan myytiin kosla pois ja saatiin melkein omamme, eli 5100$ takaisin...

Bensa ei kuitenkaan ole tuolla Aussilassakaan mitään ihan superhalpaa, litrasta kun sai pulittaa keskimäärin 1,40-1,50$ ja pahimmillaa keskellä outbackia 2,38$!!!! Nopeesti kun lasketaan ajettu 25 000 tkm ja bensan kulutus 8.5l/100km, niin voidaan sanoa että rahaa kruisailuun paloi arviolta 3500$. Autoa vielä huollettiin melkein 1500$:lla. Näinpä pelkästään liikkumiseen käytettiin arviolta 5000$... Jonkun mielestä toi voi olla paljon, mutta se kaikki mitä nähtiin, niin eipä tuo ole mitään.

Ruokakaan tuolla ei ole mistään halvimmasta päästä. Vaikka molemmat rakastetaan hyvää ruokaa ja kokkailua, niin silti tästä joutui nipistämään. Pasta/riisi/nuudeli linjalla vedettiin melkolailla koko reissu, mutta silti viikkobudjetiksi voidaan heittää 60-80$. Niinpäniin, rahaa ruokaan varmaankin paloi siinä 2500-3000 tollarin hujakoissa.

Tokihan me oltiin hommissakin. Kirsikkafarmilta tienattiin reilut 3000$, mutta noi nyt melkein hupenivat siellä elämiseen ja pirullisen kalliisiin lauttalippuihin. Menomatkasta Tasmaniaan jouduttiin pulittamaan öbaut 400$ ja paluumatkasta 300$. Suositamme että buukkaatte matkanne hyvissä ajoin, tai muuten hinnat kohoovat pilviin (mut täähän on ihan normaalia).

Sittenhän stä kyhnyä meni ihan normaalisti vaatteisiin, surffigeareihin ja satunnaisiin ryyppyreissuihin. Laiskoina emme jaksa laskea, että pitääkö tässä esitetty laskelma kutinsa. Nää tiedot on kuitenkin melkolailla suuntaa antavia ja saatte varmaan käryn että miten sitä oikein elettiin :)

7 kuukauden jälkeen tuntui, että toi aussila oli nyt melkolailla nähty ja rahatkin alko pelottavasti vähenemään, joten päätettiin suunnata halvemmille apajille Indonesiaan. Lennot balille kustans 350$ per naama ja kuukauden relaxoitumiseen varattiin 1500 AUD. Toi riitti oikein mainiosti ja tuolta Bali osiosta voitte lukea tarkemmin mihin sitä rahaa tuhlattiin. Eriteltiin aikalailla kaikki kulut sinne tekstin sekaan ;)

Me kun ollaan tälläsiä viisaita ja ajattelevaisia nuoria, niin päätettiin että kaikkea rahaa ei reissuun polteta. Kotona kun odotti uusi kämppä, joka piti kalustaa alusta loppuun :D Niinpä rahaa jätettiin tileille jemmaan melkein 4000€. ONNEKS tehtiin näin :)

Tässä nyt tällänen erittely, että miten sitä rahaa oikein törsättiin. Mitään ei jätetty näkemättä sillä tekosyyllä, että tähän ei ole varaa. Kaipa voidaan siis olla tyytyväisiä siihen, miten budjetti mitoitettiin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yksin tollaisella budjetilla asustelis Indonesiassa suht niukasti eläen vähän reilut 5 vuotta. :) Mutta Australia on kyllä kallis maa ja rahaa kuluuu jos vähänhään aikoo jotain muutakin harrastella ku loikoilla biitsillä.